Publicat de: oazadeliniste | 06/08/2010

06/08/2010 – Praznicul Schimbării la Faţă(dezlegare la peste)

Părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti

Praznicul Schimbării la Faţă este sărbătorit de Biserică pentru un fapt cu adânci semnificaţii. Pe muntele Taborului din Galileea, Mântuitorul în prezenţa a trei dintre cei mai aleşi Apostoli ai Săi îşi arată dumnezeirea, atât cât puteau ei cuprinde. Hristos şi-a arătat slava Sa sau lumina în care este sălăşluit Dumnezeu din veşnicie. Era nevoie să Îşi arate dumnezeirea Sa pentru a-i îmbărbăta pe Sfinţii Apostoli în faţa Sfintelor Sale pătimiri, care erau foarte aproape. Prin acest Praznic ne întărim credinţa privind la dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos. Dacă Îl vedem nu numai ca Fiu al Omului, ci şi ca Fiu al lui Dumnezeu, care are vremurile sub stăpânirea Sa şi istoria întreagă, atunci ne încredinţăm că jertfa lui este de bunăvoie. Mântuitorul Iisus Hristos a venit să Îşi asume păcatele noastre şi să se jertfească, de aceea i-a încredinţat pe Apostoli că este Dumnezeu adevărat. Nu numai El i-a încredinţat prin arătarea slavei Sale pentru câteva clipe, ci i-a încredinţat pe cei trei Apostoli şi Dumnezeu-Tatăl Însuşi, prin glasul care mai răsunase o dată în istorie, la Botezul Mântuitorului. Acum se adaugă: „Pe Acesta să-L ascultaţi”. Este un îndemn direct dat Sfinţilor Apostoli, ca să vadă în Iisus nu numai pe Fiul Omului, ci şi pe Fiul lui Dumnezeu. Dacă vor asculta de El, vor putea fi propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos Însuşi, dar şi ai Preasfintei Treimi. Aici avem şi revelarea Sfintei Treimi. Sfântul Duh vine sub forma norului, care a umbrit muntele Taborului şi a cuprins şi pe Apostoli, într-un chip anticipativ. O anticipare nu numai a Învierii, ca preaslăvire, ci şi o anticipare a Cincizecimii, când Duhul Sfânt se va coborî sub o a treia formă, cea a limbilor de foc peste Apostoli, întemeind Biserica. Aici pe Tabor avem icoana întregii Biserici. Sunt prezenţi Sfânta Treime, Sfinţii Prooroci, reprezentaţi prin Moise şi Ilie, şi Sfinţii Apostoli. Este prezentă Biserica pe care Hristos o întemeiază prin jertfa Sa şi prin trimiterea Sfântului Duh peste Apostoli.


Gândul pozitiv al zilei:

Sufletul îmi este răsfăţat de lumina dragostei, a păcii şi a bucuriei.

Rugăciunea zilei:

Doamne, atunci când aleg să-mi trăiesc fiecare zi cu pace în inimă, îngrijorarea nu-şi mai găseşte locul şi viaţa este mult mai frumoasă.

Citatul zilei:

Shenuda al III-lea: “Dacă ne pierdem pacea interioară, toate ne vor părea perturbate, iar ceea ce este simplu ne va părea complicat. Această complexitate nu vine din exterior, ci din interior.”

Bancul zilei:

Clientul: Tu numeşti ăsta meniu complet? Ieri m-aţi servit cu o porţie de două ori mai mare decât aceasta.
Ospătarul: Unde aţi stat ieri domnule?
Clientul: La masa aceea de lângă fereastră.
Ospătarul: Aaa, de aceea aţi avut porţia mai mare. Facem acest lucru pentru publicitate – le dă impresia trecătorilor că e un restaurant bun.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: