Publicat de: oazadeliniste | 11/05/2010

Ce ne asteapta incepind cu 1 iulie ……..

Memorandumul incheiat intre Guvern, FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana prevede, printre masurile pe care executivul le va lua, impozitarea tichetelor de masa si a salariilor compensatorii acordate disponibilizatilor si blocarea pensionarilor anticipate incepand cu 1 iunie.

Documentul oficial mai prevede impozitarea dobanzilor bancare si castigurile la bursa. De asemenea, vor fi eliminate facilitatile privind impozitarea redusa  a veniturilor programatorilor IT. Masurile prevazute de memorandumul semnat de Guvern trebuie puse in aplicare inainte de primirea celei de-a treia transe din imprumutul FMI.

Iata principalele masuri prevazute in memorandum, potrivit Realitatea Tv :

*Reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi a altor plăţi de natură salarială pentru toţi salariaţii din sectorul public începând cu 1 iunie 2010

*Raţionalizarea numărului de angajaţi din sectorul public în lunile următoare

*Reducerea cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi alocaţiilor de şomaj

*Îngheţarea pensionărilor anticipate începând cu 1 iunie 2010, până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii

*Reducerea transferurilor către autorităţile locale în valoare de 0,3% din PIB

*Impozitarea tichetelor de masă, a veniturilor din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare şi plăţile compensatorii precum şi eliminarea scutirilor de la impozitul de venit acordate prgramatorilor din domeniul IT

* Pensiile noi de invaliditate vor fi platite doar dupa ce vor fi aprobate de expertii ministerului Muncii

*Rationalizarea numarului de scoli si spitale

* Se va elimina al 13-lea salariu pentru angajatii din sistemul bugetar

Guvernul s-a mai angajat in fata FMI si CE sa inceapa procedurile de privatizare sau inchidere pentru Termoelectrica si sa vanda pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfa.

Companiile monitorizate de Guvern  vor trebui sa isi reduca arieratele cu 2,5%, mai prevede memorandumului suplimentar de Intelegere convenit de Romania cu FMI si UE.

Potrivit Mediafax,  lista companiilor monitorizate cuprinde Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresto, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.


„In cazul în care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata”, se arata in document.

Majorarea cotelor de impunere inseamna cresterea taxelor si impozitelor, cel mai probabil majorarea TVA si a impozitului pe venit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: