Publicat de: oazadeliniste | 21/03/2010

Asigurarile obligatorii de locuite,posibil, 1iulie , esti pregatit ???

PAID va emite polite incepand cu 1 iulie 2010

Sursa http://www.asigurarealocuintelor.ro
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat un contract cu compania ESSENTIAL Systems, in vederea achizitionarii si realizarii sistemului IT care va gestiona politele vandute de companie, potrivit declaratiilor lui Marius BULUGEA, Director General PAID, din cadrul unui seminar de specialitate.
Sistemul va fi unul complex, pe baza tehnologiilor MICROSOFT si a infrastructurii IBM, si va permite urmarirea gradului de penetrare a asigurarilor obligatorii la nivel national, precum si furnizarea unor liste a persoanelor neasigurate. Potrivit oficialului citat, Legea asigurarii obligatorii a locuintelor va fi pusa in aplicare cel mai probabil de la 1 iulie, acest lucru fiind insa conditionat de mai multe aspecte, printre care constituirea unei baze de date si incheierea contractului de reasigurare. „Desi in acest moment PAID-ul este practic functional, constituirea unei baze de date care sa cuprinda informatii despre locuintele asigurabile la nivel national necesita timp”, precizeaza BULUGEA.
Astfel, circa 4.000 de primarii din tara trebuie sa furnizeze date despre locuinte, iar peste 60% din informatiile disponibile sunt pe format hartie, fapt care necesita o prelucrare minutioasa. In acest sens, „vom incheia protocoale cu ministere, prefecturi, consilii judetene, asociatii ale comunelor si oraselor, pentru a ne furniza listele cu locuintele asigurabile”, adauga Directorul PAID. In ceea ce priveste contractul de reasigurare, in prezent au loc negocieri cu companii de profil precum WILLIS, AON, GUY Carpenter, RFIB si STELLAR Re, care vor furniza, in perioada urmatoare, pretul estimativ al contractului de reasigurare. Tinand cont de aceste aspecte, „este dificil sa dam o data exacta de aplicare a legii. 2010 va fi un an de inceput si estimez un grad de cuprindere in asigurare de 20-25%”, conchide Marius BULUGEA. Actionarii PAID se arata increzatori in ceea ce priveste implementarea acestei legi, astfel ca „vom avea un grad de penetrare mare pentru asigurarile obligatorii de locuinte si vom putea, in acelasi timp, sa vindem si alte polite, precum cele de sanatate, asigurari de somaj etc.”, este de parere Radu MUSTATEA, Membru in Consiliul de Administratie PAID si Presedinte Directorat ASTRA Asigurari.
PAID a fost infiintat in septembie anul trecut, de catre 13 societati de asigurare cu un aport de 4,5 mil. EUR la capitalul social al acestuia.
„Politele de asigurare vor fi tiparite de catre PAID si vandute prin companiile de asigurari membre ale acestuia, purtand numele societatii care le-a emis”, a precizat Angela TONCESCU, Presedinte CSA. Amintim ca CSA si Ministerul de Interne au semnat un proiect de modificare a Legii 260/2008 (in baza recomandarilor venite de la societatile de asigurari) care dupa primirea avizelor de la celelalte ministere, va intra in dezbatere in Parlament. Acesta prevede, in fond, faptul ca „despagubirile sa fie platite de PAID, si nu de asiguratori, deoarece PAID incaseaza primele de asigurare, a subliniat Angela TONCESCU.
Potrivit prevederilor actuale ale legii, incheierea asigurarilor obligatorii de locuinta se va face in baza unei prime de asigurare anuale in valoare de 10 EUR sau 20 EUR, in functie de tipul locuintei, suma asigurata fiind de 10.000 EUR, respectiv 20.000 EUR.
Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
De asemenea, potrivit CSA, gradul de cuprindere in asigurare facultativa a fondului locativ national (aproximativ 8,5 milioane locuinte) se situeaza in jurul a 15%.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: