Publicat de: oazadeliniste | 02/03/2010

FMI: Primele de asigurare obligatorie a locuintei ar trebui revizuite

Primele de asigurare obligatorie a locuintelor, stabilite, in baza Legii AOL, la 10 EUR sau 20 EUR, in functie de tipul de constructie, ar trebui revizuite, potrivit recomandarilor facute industriei de asigurari din Romania de catre FMI, in cadrul Raportului de Evaluare a Stabilitatii Financiare.
„Asigurarea obligatorie a locuintelor, care se va aplica in cursul acestui an, reprezinta un mecanism sensibil de finantare si de degrevare a bugetului de stat in eventualitatea producerii unei catastrofe naturale. Totusi, primele de asigurare ar trebui revizuite astfel incat sa fie suficiente pentru o reasigurarea eficienta a programului. Totodata, expunerea potentiala a Guvernului sub aceasta schema de protectie prin asigurare ar trebui sa fie estimata si facuta publica”, recomanda raportul FMI.
Introducerea unui sistem de asigurare obligatorie a locuintelor a fost pregatita pe fondul volumului mic de pagube care ar fi acoperite prin asigurare in cazul unei calamitati, avand in vedere gradul mic de cuprindere in asigurare, de 25% din totalul de 8,4 milioane de locuinte. Din fondul locativ total, aproximativ 70% din locuinte sunt de tip A, conform datelor CSA, pentru care prima de asigurare obligatorie anuala va fi de 20 EUR, la o suma asigurata de 20.000 EUR, restul de pana la 30% fiind constructii de tip B, pentru care prima este de 10 EUR/an, iar suma asigurata – 10.000 EUR.
Conform prevederilor legii, asigurarea obligatorie va acoperi trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren.
„In mod similar, in ceea ce priveste primele de asigurare si rezervele stabilite pentru clasele auto, CSA ar trebui sa se asigure ca acestea sunt revizuite sunt stabilite in deplina concordanta cu riscurile pe care le acopera”, precizeaza FMI.
De asemenea, schimbarile impuse de implementarea noului regim de solvabilitate Solvency II vor accentua componenta de risc in activitatea de supraveghere. Din moment ce asiguratorii vor solicita CSA consiliere pentru implementarea noilor cerinte, va fi nevoie de de o capacitate crescuta a autoritatii de supraveghere in acest sens, se mentioneaza in raportul FMI.

andreea.ionete@mxp.ro

Reclame

Responses

  1. Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

  2. […] FMI: Primele de asigurare obligatorie a locuintei ar trebui revizuite – FMI: Primele de asigurare obligatorie a locuintei ar trebui revizuite Primele de asigurare obligatorie a locuintelor, stabilite, in baza Legii AOL, la 10 EUR sau 20 EUR, in functie de tipul de constructie, ar trebui revizuite, … Trimite si prietenilor: […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: