Postat de: oazadeliniste | 26/01/2010

Maios unguresc de la Sovata (pate)

Maios unguresc de la Sovata (pate)

1,7 kg ficat (porc, vita, pui)

1,5 kg kaiser –fiert si afumat-

1 kg carne macra (porc, vita, pui)

5 cepe – albe, rosii+100ml ulei,

sare, piper, boia.

Ceapa tocata fin se caleste cu 100 ml ulei, cam 2-3 min, se adauga carnea cubulete, apoi, dupa 10 min, si kaiser-ul, tot cubulete.Totul se face la foc moderat, sub capac; se amesteca periodic si se verifica daca s-au fiert; daca s-a evaporat zeama, se adauga 250-300 ml apa calda, chiar fierbinte, apoi se condimenteaza cu sare, piper.

Ficatul se fierbe intr-o oala mai inalta –!!!- fara sare—cu apa depasind-ul cam cu 2 degete, 15—20 min dupa ce incepe fierberea. Rece, se poate taia bucati.

Daca se fierbe ficatul primul, in aceeasi apa se pot fiebe celelalte. Dupa ce s-au fiert toate, se pune ficatul peste restul, se macina- in functie de cat de fin vrei- prin sita mare de doua ori, daca il vrei mai fin, sau doar odata daca vrei sa mai simti bucatele. Pasta rezultata este mai tare, deci se adauga zeama cata vrei, treptat, amestecand pentru omogenizare, se mai adauga condimente dupa gust- boiaua ii da o culoare frumoasa, rozalie. Se pune in borcane cu capac. Intr-o oala mai inalta se pune un prosop (pe fundul ei), se pun borcane de aceeasi inaltime, cu apa pana la capac, deasupra inca un prosop care trebuie udat mereu ca apa din oala; se fierb 2.5 ore de cand incepe fierberea, la foc moderat, avad grija sa fie apa mereu pana la capac. Se racesc borcanele incet, in oala in care au fiert.

Se tin in camara rece.

– daca vrei sa obtii o pasta fina, se poate da compozitia prin blender, ceea ce o si albeste si o face pufoasa.

POFTA BUNA!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: