Publicat de: oazadeliniste | 09/06/2009

Cum stimulezi inteligenta copilului tau?

Cum stimulezi inteligenta copilului tau?

 Un copil are un coeficient de inteligenta care poate fi evaluat psihologic inca din primii ani de viata. O astfel de evaluare ne ajuta sa intelegem mai bine capacitatile copilului si modul in care le putem folosi pentru a-l ajuta in dezvoltarea sa intelectuala. Pornind de la ideea ca micutul nostru este destept si ca atare, lucrurile si evolutia lui se vor dezvolta de la sine, atunci nu il ajutam cu adevarat. Pentru ca la fel ca un muschi, care trebuie lucrat pentru a atinge performantele sale maxime, la fel si inteligenta unei persoane trebuie stimulata.

Moduri in care poti stimula inteligenta copilului tau:

* Implica-l in jocuri active, care sa ii solicite inteligenta, din care sa afle informatii noi si sa poata descoperi lucruri noi. Uneori, acest lucru poate sa para dificil, pentru ca stai mult la serviciu, ai si alte treburi casnice, diferite lucruri de rezolvat in viata personala si pare mult mai usor sa abandonezi copilul in fata televizorului, la o emisiune de desene animate sau telenovele, doar sa stii ca sta acolo cuminte si nu ai grija lui.  Un copil, insa, este o fiinta in formare, care are nevoie de ajutorul, timpul si implicarea noastra pentru a se dezvolta. Limiteaza-i timpul la televizor si indreapta-l catre emisiuni din care poate invata ceva. Apoi, intreba-l despre acele lucruri, pentru a se simti valorizat si pentru a-l ajuta sa prelucreze informatia asimilita.

* Implica-l in treburile casei, dupa posibilitatile sale. Sentimentul de apartenenta il va face sa se simta valorizat, responsabil si, astfel, sa isi foloseasca puterile pe care le are pentru a rezolva situatiile.

* Discuta cu el despre intrebarile pe care le are, ai rabdarea de a-i raspunde, de a invata impreuna cu el, de a-l incuraja sa gaseasca subiecte provocatoare de discutii. Trateaza-l ca pe egalul tau si vei avea ocazia sa inveti multe lucruri de la copilul tau.

 * Incurajeaza-l sa isi dezvolte imaginatia prin gasirea unor solutii multiple sau alternative la rezolvarea unor probleme. Mai ales in primii ani, copiii pot manifesta o imaginatie foarte bogata, pe care adultii au tendinta de a o rejecta, pentru ca nu o inteleg. Incerca sa nu faci acest lucru cu prichindelul tau, dimpotriva, ajuta-te si pe tine, invatand sa fii mai deschisa la nou.

 * Atunci cand greseste sau are solutiile nepotrivite, nu il inhiba. Incerca sa il ajuti sa inteleaga cum a ajuns la solutia nepotrivita si cum poate evita acest lucru. In acest fel, nu se va descuraja.

Unii copii au un start foarte bun in viata, dar incep sa aiba o parere proasta despre ei, pentru ca primesc mai degraba observatii decat laude si din aceasta cauza pot renunta sa mai lupte, pentru ca oricum li se pare inutil. Orice experienta poate fi benefica daca reusim sa vedem provocarea din ea. Incepe sa privesti lucrurile astfel alaturi de copilul tau si sa il ajuti sa isi dezvolte si simtul umorului, nu doar inteligenta. Memoria este o parte importanta a performantelor noastre cognitive. Ajuta-l sa o dezvolte prin exercitii de memorare, prin invatarea unor poezii sau texte si corelarea informatiilor venite din diferite surse. Timpul de calitate petrecut alaturi de copilul tau il va ajuta mult pentru a-si dezvolta inteligenta. Incerca, insa, sa ii dai si libertatea de a se simti in continuare ceea ce este, adica un copil, tranformand munca in joc.


Lasă un comentariu

Categorii