Postat de: oazadeliniste | 15/04/2009

Retete de mancaruri si fripturi cu carne de miel

Retete de mancaruri si fripturi cu carne de miel

Retete de mancaruri si fripturi cu carne de miel

Carnea de miel reprezinta punctul de rezistenta al mesei de Paste si face parte din traditie. Iti propun cateva retete aparte, la care poti folosi fie pulpa, fie coastele, fie antricoatele de miel.

Vinul rosu este unul dintre ingredientele speciale folosite la prepararea mielului, conferindu-i un gust deosebit si fragezind carnea.

Aroma specifica a mielului este pusa in valoare de numeroase condimente, cum ar fi coriandrul, leusteanul, rozmarinul, cimbrul si usturoiul. La toate fripturile pot fi servite, alaturi, salate proaspete, fie din spanac (Salata de spanac, Salata de untisor si leurda), fie salate clasice, dar si garnituri din legume (Cartofi cu lamaie si crema dulce de usturoi, Sote de mazare).

Friptura de miel in stil mediteranean

Avantajul acestei retete este ca fiptura si garnitura se pregatesc in acelasi timp. In plus, prepararea este usoara, iar aroma, cu totul speciala.

Ingrediente si cantitati:

2 kg pulpa de miel
250 ml vin rosu
1 kg cartofi dulci
4-5 rosii mari si bine coapte
2 vinete mari
2 dovlecei mari
100 g masline verzi
2 lingurite seminte de coriandru
1 lingurita cimbru uscat
2-3 catei de usturori
1 lingurita piper negru
ulei de masline
sare grunjoasa
otet balsamic

Mod de preparare:

1. Curata bine pulpa de miel, de pielite si grasimea in exces, sareaz-o cu sare grunjoasa, apoi maseaza carnea pana ce se asimileaza sarea. Unge pulpa cu un amestec facut dintr-o lingura cu otet balsamic si cateva linguri cu vin rosu, impacheteaz-o intr-o folie de plastic si lasa-o la rece aproximativ doua ore.
2. Piseaza impreuna: semintele de coriandru, usturoiul, piperul si cimbrul. Adauga o lingurita sau doua cu vin rosu si amesteca pana rezulta o pasta. Cu lama unui cutit bine ascutit, taie cateva „buzunare” pe pulpa de miel, pe care le umpli cu pasta de mirodenii.
3. Unge pulpa de miel cu ulei.
4. Incalzeste cuptorul.
5. Curata toate legumele si taie-le felii de grosimea unui deget.
6. Asaza pulpa de miel intr-o tava adanca, unsa cu ulei, iar, de jur imprejur, legumele taiate si, printre ele, maslinele.
7. Peste legume, adauga vinul si alte cateva linguri cu ulei.
8. Lasa carnea si legumele la cuptor aproximativ o ora si jumatate, la foc potrivit.
9. La final, vei avea gata, in acelasi timp, si friptura, si garnitura. Serveste felii de carne alaturi de legumele din tava.
10. Inainte de a servi friptura, amesteca mai multe linguri cu smantana sau iaurt gras cu sosul din tava si toarna combinatia peste legume si masline.

Se obtin 6 portii.

Friptura de miel cu portocale

O combinatie mai putin obisnuita, dar foarte eleganta. Mielul si portocala merg bine impreuna, si, daca nu ma crezi, te sfatuiesc sa incerci reteta. Iti va placea, cu siguranta!

Ingrediente si cantitati:

2 kg pulpa de miel
3 portocale
250 ml vin rosu
1/2 l supa de legume (poate fi pregatita si dintr-un concentrat de supa)
2 linguri miere de albine
1 lingurita rozmarin uscat
o frunza de dafin
ulei de masline
sare, dupa gust

Mod de preparare:

1. Curata bine pulpa de miel, de pielite si grasime.
2. Cu un cutit bine ascutit, cresteaza pulpa in lung si in lat. Taietura nu trebuie sa fie mai adanca de un centimetru, iar distanta dintre taieturi, de doi centimetri. Sareaza, dupa gust.
3. Pune uleiul la incins si adauga rozmarinul uscat. Stinge focul. Cu ajutorul unei pensule de bucatarie, unge bine pulpa de miel cu amestecul de ulei incins si rozmarin.
4. Introdu carnea la cuptor, incins bine in prealabil, intr-o tava in care ai pus uleiul, vinul rosu si supa de legume. Toarna si ce a mai ramas din amestecul de ulei cu rozmarin, precum si frunza de dafin.
5. Carnea trebuie sa stea la cuptor, la foc potrivit, aproximativ o ora si jumatate. Dupa primele 45 de minute, intoarce pulpa, iar dupa alte 20 de minute, intoarce-o din nou cu fata. Unge din cand in cand pulpa cu sucul din tava.
6. Rade coaja de la doua portocale. Desfa in felii doua portocale si stoarce sucul de la a treia. Pune la fiert o cescuta cu vin rosu, adauga o lingura cu miere, feliile de portocala si coaja rasa. Lasa sa fiarba timp de 10 minute, la foc mic.
7. In momentul in care pulpa de miel este gata, scoate friptura din tava, scurge sucul, strecoara-l si pune-l la foc. Adauga sucul de la o portocala si lasa-l sa fiarba 2 minute.
8. Asaza pulpa de miel pe un platou si tai-o felii. Stropeste din belsug carnea de miel cu sosul preparat la punctul 7.
9. Serveste felii de friptura alaturi de cateva felii de portocala si sosul de la punctul 6.
10. Daca aceasta garnitura ti se pare insuficienta, poti pregati si un piure clasic din cartofi dulci – se potriveste excelent cu portocalele in sos de vin.

Se obtin 6 portii.

Friptura de miel cu leustean si piure de telina

Pentru ca, de Paste, mielul este nelipsit de pe mesele romanilor, iti oferim o reteta de friptura delicioasa, cu piure de telina. Aromele deosebite ale mirodeniilor vor face din acest preparat o adevarata incantare pentru seara de Inviere, pe care o vei petrece alaturi de toti cei dragi.

Ingrediente si cantitati:

2 pulpe de miel;
2-3 teline;
funze de telina;
2 legaturi de leustean;
mirodenii: piper, usturoi, cimbru, foi de dafin, nucsoara;
1 cana cu vin alb;
1 lingura cu otet balsamic (doar din acesta);
sare;
ulei.

Mod de preparare:

1. Pregateste carnea de miel – curat-o de pielite, sareaz-o si freac-o cu usturoi (2-3 catei zdrobiti).

2. Separat, pregateste un ceai din vin si toate mirodeniile de mai sus, pe care il incalzesti cat sa poti tine degetul in sos. Lasa sa se decanteze o ora. Trage intr-o seringa aproximativ 30 ml din vinul aromatizat si injecteaza sucul in pulpele de miel din loc in loc.

3. Restul mirodeniilor, sucul si pulpele de miel pune-le intr-o punga si lasa-le sa stea doua ore la rece. Rastoarna totul intr-o tava, pune ulei si da-l la cupor, nu inainte de a adauga in sosul respectiv doua legaturi de leusean intregi (doar pentru aroma speciala, le vei scoate la final).

4. Friptura este delicioasa si daca folosesti coaste de miel, iar modul de preparare este identic.

5. Fierbe telina, in coaja, in apa cu sare, la foc mic, cu capac. Dupa ce fierbe, curat-o si fa din ea un piure clasic, cu unt si lapte (fierbinte), sare, nucsoara si frunza de telina, foarte fin taiata. Pentru un gust deosebit, poti adauga in piureul de telina 2 linguri cu smantana grasa si mai putin lapte.

6. Preparatul costa aproximativ 50 de lei, ajunge pentru patru si se prepara in aproximativ trei ore.

Friptura din pulpa de miel cu sos de usturoi

Ingrediente pentru opt portii:

1 pulpa de miel de aproximativ 2 kilograme jumatate;
4 catei de usturoi pisati;
2 lingurite sare;
2 lingurite oregano maruntit;
o jumatate de lingurita piper;
o cana cu vin rosu sec;
un sfert de cana cu ceapa verde tocata;
2 linguri zeama de lamaie;
2 linguri faina;
sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

1. In pulpa de miel se fac crestaturi adanci, la o distanta de cativa centimetri una de alta. Combina usturoiul pisat cu oregano, sarea si piperul. Presara acest amestec in fiecare crestatura.

2. Asaza mielul intr-o tava, cu partea mai grasa in sus.

3. Amesteca vinul rosu cu ceapa verde si sucul de lamaie; pastreaza o ceasca din acest amestec pentru sos. Toarna amestecul ramas peste pulpa de miel.

4. Pune carnea in cuptorul incalzit si las-o astfel timp de 30 de minute pentru fiecare kilogram, ungand-o din cand in cand cu amestecul din vin, ceapa si lamaie. Cand este gata, scoate friptura pe un platou si prepara sosul.

5. Toarna intr-o cana sosul care s-a lasat in tava, strecurandu-l. Adauga apa peste sos, cat sa obtii o cana de zeama.

6. Pune doua linguri de grasime in tava incinsa in care ai facut friptura.

7. Toarna in ploaie faina, razuind usor resturile de pe fundul tavii.

8. Adauga sucul lasat de friptura si restul de vin amestecat cu zeama de lamaie si ceapa.

9. Lasa sosul pe foc timp de un minut dupa ce da in clocot, amestecand constant. Serveste friptura de miel cu acest sos.

Ciorba de miel

O ciorba de miel cu totul diferita de ciorbele traditionale pe care le cunosti.

Ingrediente si cantitati:

1 kg carne de miel;
2 litri de apa;
3 fire de praz tocat marunt;
3 morcovi;
2 cepe tocate;
1 ceasca cu arpacas;
2 catei de usturoi;
piper negru macinat;
1/4 ceasca cu patrunjel tocat;
frunze de patrunjel pentru ornare.

Mod de preparare:

1. Indeparteaza grasimea si pielita de pe carnea de miel.

2. Intr-o oala adanca, pune apa la fiert. Cand apa incepe sa dea in clocot, adauga legumele si carnea de miel taiata in cubulete. Lasa la fiert, la foc mic, timp de o ora. Aduna spuma care se va forma deasupra apei in timpul fierberii.

3. Adauga usturoiul, piperul si patrunjelul. Amesteca si mai lasa la fiert timp de 2-3 minute.

4. Pune ciorba in bolul din care va fi servita si presara deasupra frunzele de patrunjel.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: