Postat de: oazadeliniste | 08/02/2010

,,Hai sa facem un munte de clatite!”

,,Hai sa facem un munte de clatite!”, spunea bunica si dupa vreo ora, doar ce rasarea un munte de clatite! Delicioase, usor de facut (daca treci cu vederea momentul cand trebuie prajite), clatitele au zeci de retete si sute de umpluturi. Cu legume, carne si sosuri, cu gem, dulceata, ciocolata, sarlota si inghetata.

Americanii au clatitele groase si pufoase, dar adevarate clatite “americane” le fac rusii, delicioasele blinele. Reteta este foarte gustoasa si, surprinzator, usor de facut. Clatitele sunt cu atat mai bune cu cat au in compozitie mai multe oua.

Se pot face si cu lapte sau cu apa minerala, care inlocuieste laptele. Nu te grabi cand prepari aluatul de clatite. Amesteca bine ingredientele si ai rabdare sa se topeasca complet zaharul pentru ca altfel clatitele se lipesc. Gata cu vorba! Hai sa facem un munte de clatite!

Clatite americane

Clatite americane Sunt clatitele pufoase si groase, care nu se ruleaza. Cantitatile sunt pentru 10-15 clatite, dar depinde cat de mari le faci. Clatitele americane merg perfect cu sirop de fructe, de artar si felii de fructe. Merg grozav cu crema de ciocolata sau sarlotele clasice.

In aluatul de clatite poti pune afine, stafide sau nuca pisata. Cantitatile sunt pentru  15-20 de clatite, prajite intr-o tigaie cu diametrul de 25-26 centimetri.

Ingrediente: 350 de grame de faina, 300 ml de lapte, 2 oua, 1 lingura rasa de praf de copt, un varf de cutit de sare, 3 linguri de zahar pudra, 4 linguri de ulei (sau aceasi cantitate de unt topit).

Preparare: amesteca intr-un vas, faina cu praful de copt si mirodenii dupa gust (dar in functie de siropul sau garnitura pe care o adaugi la clatite), plus un varf de cutit de sare. Bate cu mixerul ouale cu zaharul pana se fac o crema groasa, apoi pune incet uleiul si omogenizeaza foarte bine. Adauga o parte din amestecul cu faina, apoi o parte din lapte. Repeta operatiunea. Amesteca bine cu mixerul, la viteza mica. Aluatul trebuie sa fie gros, dar sa curga din polonic. Se pune o lingura mare de aluat in tigaia unsa cu putin ulei, si se prajesc pe ambele parti. Tigaia trebuie sa fie foarte bine incinsa.

Clatite traditionale sarate

Clatitele sarate iti ofera o infinita posibilitate. Merg umplute cu piure de spanac, cu ciuperci (calite in ulei cu sare si piper, cu un catel de usturoi si legate cu  sos alb), sau carne tocata (calita bine impreuna cu ceapa, sare si piper si un galbenus, doua). Nu in ultimul rand merg foarte bine cu varza murata, calita.

Ruleaza clatitele sarate, cu ce umplutura vrei, aseaza-le intr-o tava unsa, care merge la cuptor, si lasa-le 20 de minute in cuptor, la foc potrivit. Serveste-le calde, simple, sau cu smantana, ori iaurt. Poti incerca si clatite sarate, cu file de peste afumat, icre sau jambon.

Ingrediente: Se prepara la fel ca cele dulci, doar ca nu mai pui deloc zahar, iar in loc de patru oua intregi, se pun doua oua intregi si trei galbenusuri. Ouale intregi impreuna cu galbenusurile se bat bine, cu un varf de cutit de sare si apoi se adauga uleiul. Mai departe se prepara la fel. Se pun si in clatitele sarate arome, in functie de umplutura lor. Cimbru merge in aluatul de clatita pentru cele care vor fi umplute cu carne ori legume, seminte de marar pentru clatitele cu varza, leustean uscat pentru cele umplute cu spanac, sau nucsoara pentru cele umplte cu branza. Pune rozmarin uscat in aluatul clatitelor care vor fi umplute cu peste.

Blinele (clatitele) rusesti

Blindele (clatitele)  rusesti

Blinele sunt facute sa mearga cu file de peste afumat. Calde sunt minunate cu smantana si cascaval ras, dar se potrivesc si cu siropuri dulci si dulceturi. Iti recomand dulceata de zmeura si pe cea de nuci verzi. Merg alaturi de sote de morcovi, sau de mazare alaturi de varza calita, sau vinete prajite.

Ingrediente: 30 de grame de drojdie,o lingurita de zahar, 300 ml de lapte, 300 de grame de faina, o lingurita de sare, 50 de grame de unt, trei oua, ulei pentru prajit.

Preparare: pune drojdia desfacuta cu lingurita de zahar si 5 linguri de lapte caldut. Lasa drojdia sa dospeasca 15 minute, la temperatura camerei. Amesteca drojdia cu faina, adauga sarea, untul moale si laptele caldut si la urma ouale. Amesteca cu mixerul circa cinci minute, acopera aluatul cu un servet si lasa-l sa creasca o ora, pana ce isi dubleaza volumul. Incinge ulei intr-o tigaie. Formeaza placintele din 2-3 lingurite de aluat intinse putin cu mana si se prajeste blinele, una dupa alta, la foc mic spre mijlociu, circa 2 minute, pana se desprind usor de fundul tavii. Se intorc si se mai prajesc 1-2 minute, pana se rumenesc frumos.


Răspunsuri

  1. cosmiiiii………sa-mi faci clatite!ca-mi ploua in gura acum!!!:P

  2. Iamy,iamy si eu vreau !


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Categorii

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: